Intensivvård på Ultuna i 2 dygn för Sune

Tävlingsdagen i tisdags slutade verkligen inte som jag förväntat mig. Sune fick nämligen kolik på kvällen, och fick åka in till Ultuna vid kl. 22. Vid intaget stod han bara och hängde, när han gick in i boxen vägrade han äta och han hade 40,5 i temp. Han bajsade inte, och såg ut att ha som kramper i magen. Ringde till distriktsveterinären som kom ut och utredde honom för kolik. Hon såg att han var förstoppad, och även efter behandling var han så medtagen och vägrade äta att vi fick åka in till Ultuna. Så vid 22 i tisdags kväll kom vid dit, och blev väl emottagna. Det var ett känt ansikte för mig som skulle ta hand om Sune under natten, vilket var oerhört skönt. De slangade honom ytterligare en gång samt satte in dropp. Han skötte sig exemplariskt under alla undersökningar/behandligar trots att han var så rädd stackarn. 
 
Påväg till isoleringsbox
Mamma och Tessan var med som stöd hela kvällen/natten. Guldvärt! 
Trött Sune, och trött hästägare
Medtagen och inte helt bekväm med situationen
 
Vid 01:30 natten mellan tisdag och onsdag hade de gjort de behandlingar de behövde, och skulle resten av natten bara övervaka och tempa honom. Så då åkte vi hem. 
I onsdags em ringde de och berättade att han var bättre, men att han fortfarande behövde dropp vilket gjorde att han skulle stanna ytterligare en natt. Men jag åkte dit och hälsade på honom, och han var betydligt piggare och sig själv igen. Han ville hela tiden klia och mysa, och följde mig som en skugga. Det gjorde ont i hjärtat att lämna honom när besökstiden var slut, men samtidigt visste jag att han var i goda händer. 
 
Gladare Sune!
Nyfiken kille
Som ville klia....
... och mysa <3
 
Idag på fm ringde de och sa att Sune var mycket piggare, att magen var igång igen, febern borta och det inte hade varit några koliksymtom det senaste dygnet, och att han skulle få komma hem idag. TJOHO!!!
 
Varför fick han kolik?
På tävlingen i söndags åt eller drack han ingenting under hela dagen. Det blev många timmar vi var borta, och samtidigt var det varmt och han svettades en del under dagen. I måndags var rutinerna som vanligt med fri tillgång i hagen, men i tisdags var det tävling igen. Han åt inget frukosthö, det hade han ingen ro till eftersom han förstod att något var på gång, och sedan åt han återigen ingenting under tävlingsdagen. Dessa två dagar måste ha bidragit till att han blev förstoppad. Det är en ny erfarenhet att tävla två dagar tätt inpå varandra för Sunes del, och tydligen så fungerade det inte alls för hans mage. Så nu blir det att vara ännu mer försiktig och eftertänksam med hur Sunes matrutiner fungerar. Det som är svårt är att han inte äter om han blir stressad/orolig/är i en ny situation, vilket blir lite av en utmaning att få att fungera. Ibland äter han inte ens om inte Grålle står i sin box... Så, ni förstår vilken utmaning jag står inför. 
 
Vi har aldrig märkt dessa symtom förut, men samtidigt så har han inte tävlat så mycket tidigare, och förut hade han alltid Lilleman som var hans stöd i livet och som alltid fanns på hemmaplan.
Det blir att alltid försöka ha så "vanliga" rutiner som möjligt, försöka låta honom gå ut i hagen innan man åker på tävling, och är det tidigt på morgonen får man ge honom morgonhö i tid och låta Grålle stå med honom och äta. Sedan får vi se om det fungerar även om de andra hästarna i stallet går ut, eller om det är en faktor som blir svår att hantera. 
 
Sune är en knepig individ, men på något sätt ska vi kunna lösa detta hoppas jag. Min lilla buse <3
 
Sune är hemma nu, mycket piggare och vi ska nu forsätta öka högivan med 1,5 kg hö/dygn. Just nu äter han inte mer än 4 kg fördelat i portioner på dygnet. Rebecca skulle ge honom vi 22:30 ikväll, jag åker dit vid 02:30 i natt och ger honom, samt vid 06:30 imorgon bitti. Det blir lite extra passande, men det är de värt <3
 
Glad Sune hemma idag!